GASZTRO FABRIKA

Crown of lamb epres spenótsalátával és zöld kávé mártással !

 Nem kell megijedni! Nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint ahogyan látszik, és nem is kell olyan sok hozzávaló… 🙂  Miután lenyugodtak a kedélyek, lássuk mi kell hozzá:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg bárány french rakcs / bárányborda
  • bors
  • pár szál rozmaring
  • fekete fokhagyma 
  • 50 dkg eper
  • 250 g bébi spenót levél

mártáshoz:

  • 10 dkg zöld kávé
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl víz
  • kis darab gyömbér 
  • liszt
IMG_8060

hozzávalók

  A báránybordát fűszerezzük sóval, őrölt színes borssal és dörzsöljük be a rozmaringgal.

IMG_8063

“nem kell túl fűszereznünk ételeinket, maradjon meg a jelen esetben a hús jellegzetes ízvilága”

Korona formára formázzuk, és összekötjük spárgával. Minimális olajat teszünk a tepsibe a hús alá és
előmelegített sütőben, 180 C°-on, légkeveréssel 5 percig sütjük. 

IMG_8064

IMG_8079

Pár szál rozmaringot és a félbevágott fekete fokhagymát is a hús mellé tettük.

Megvárjuk hogy kérget kapjon, ezután 150 C°-ra levesszük, és még 10 percig sütjük.

Mivel a bárányhús nehéz ételnek számít, a köret legyen minél könnyedebb, frissebb. Jelen esetben is egy salátát készítettem mellé, ami bébi spenótból és eperből áll. A spenót leveleket egy tálba tesszük,
az epret tetszőleges formára vágjuk, és egy kis málna ecettel meglocsoljuk majd összeforgatjuk a levelekkel. Az igazán ínyencek még egy kis pörkölt, tört dióval is megszórhatják.

IMG_8099

legegyszerűbb saláta : bébispenót, eper, málnaecet

A zöld kávé mártás saját találmány amit magam is először készítettem, és a kísérletezés jól sült el. 😉 
Az őrölt zöld kávét vajon pirítjuk 2 percig, a feldarabolt gyömbért is beleszórjuk. Liszttel besűrítjük és cukorral ízesítjük. Kis vízzel felhígítjuk. Amikor a mártás már a megfelelő állagát felvette, leszürjük és a szervírozó edénykébe rakjuk a tányérra. 

IMG_8114

IMG_8136

IMG_8177

leszürjük hogy ne legyen darabos a mártás

 A húst kivesszük a sütőből, és egy papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, majd a tányérra a salátaágy közepére állítjuk. Ha jól csináltuk, akkor miután a spárgát levettük a húsról, nem esik szét.

IMG_8179

Ákos a mártással még a tányért is kidekorálja a minél ínycsiklandóbb látványért

 

01

Jó étvágyat kívánunk!

Ákos Tippje:  Nem feltétlenül kell túl fűszereznünk ételeinket, maradjon meg a jelen esetben is a hús jellegzetes ízvilága. Sok esetben ez a legnagyobb hiba, hogy annyira fűszerezünk, ízesítünk, hogy már fel sem ismerjük mit is eszünk valójában…
 Én szeretem érezni hogy mit eszek és szeretem érezni a jellegzetes izét amit épp eszünk, ettől is lehet 
 tökéletes egy étel. 

               Séf: Gyenes Ákos            Fotó: Krisz Pictures

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!