Nem kell megijedni! Nem is olyan bonyolult elkészíteni, mint ahogyan látszik, és nem is kell olyan sok hozzávaló… 🙂 Miután lenyugodtak a kedélyek, lássuk mi kell hozzá:
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg bárány french rakcs / bárányborda
- bors
- só
- pár szál rozmaring
- fekete fokhagyma
- 50 dkg eper
- 250 g bébi spenót levél
mártáshoz:
- 10 dkg zöld kávé
- 5 dkg vaj
- 3 dl víz
- kis darab gyömbér
- liszt
A báránybordát fűszerezzük sóval, őrölt színes borssal és dörzsöljük be a rozmaringgal.
Korona formára formázzuk, és összekötjük spárgával. Minimális olajat teszünk a tepsibe a hús alá és
előmelegített sütőben, 180 C°-on, légkeveréssel 5 percig sütjük.
Megvárjuk hogy kérget kapjon, ezután 150 C°-ra levesszük, és még 10 percig sütjük.
Mivel a bárányhús nehéz ételnek számít, a köret legyen minél könnyedebb, frissebb. Jelen esetben is egy salátát készítettem mellé, ami bébi spenótból és eperből áll. A spenót leveleket egy tálba tesszük,
az epret tetszőleges formára vágjuk, és egy kis málna ecettel meglocsoljuk majd összeforgatjuk a levelekkel. Az igazán ínyencek még egy kis pörkölt, tört dióval is megszórhatják.
A zöld kávé mártás saját találmány amit magam is először készítettem, és a kísérletezés jól sült el. 😉
Az őrölt zöld kávét vajon pirítjuk 2 percig, a feldarabolt gyömbért is beleszórjuk. Liszttel besűrítjük és cukorral ízesítjük. Kis vízzel felhígítjuk. Amikor a mártás már a megfelelő állagát felvette, leszürjük és a szervírozó edénykébe rakjuk a tányérra.
A húst kivesszük a sütőből, és egy papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, majd a tányérra a salátaágy közepére állítjuk. Ha jól csináltuk, akkor miután a spárgát levettük a húsról, nem esik szét.
Ákos Tippje: Nem feltétlenül kell túl fűszereznünk ételeinket, maradjon meg a jelen esetben is a hús jellegzetes ízvilága. Sok esetben ez a legnagyobb hiba, hogy annyira fűszerezünk, ízesítünk, hogy már fel sem ismerjük mit is eszünk valójában…
Én szeretem érezni hogy mit eszek és szeretem érezni a jellegzetes izét amit épp eszünk, ettől is lehet
tökéletes egy étel.
Séf: Gyenes Ákos Fotó: Krisz Pictures